Jaarlijks worden zo’n 500.000 mensen ziek van het Norovirus.
Meestal gaat de besmetting van mens tot mens.
In andere gevallen verloopt deze via met het norovirus besmette oppervlakten, voedsel of water.
Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks 70.000 tot 90.000 mensen ziek worden van norovirus dat via voedsel is overgebracht.
Als een besmette persoon voedsel bereidt, kan het norovirus ook in het eten terechtkomen en zo nieuwe mensen besmetten. Het virus kan zich na een braakperiode ook verspreiden via de lucht.
Geïnfecteerde personen zijn enkele dagen voor en na de uitbraak besmettelijk.
Ook als je zelf niet ziek bent geworden van het virus, kun je het toch op anderen overdragen.
60% van de besmetting met norovirussen vindt plaats van mens op mens.
Dit gebeurt door contact met braaksel of ontlasting.
Het virus is dan op de handen van de besmette persoon aanwezig.
Als deze persoon de handen na toiletbezoek niet goed (genoeg) wast, verspreidt hij het virus.
Zo komt het bijvoorbeeld ook terecht op deurklinken, trapleuningen, stoelen, speelgoed enzovoorts.
Er zijn 2 routes voor de besmetting van voedsel met het norovirus :
Tijdens de voedselproductie: schelpdieren, zoals oesters en mosselen, nemen het norovirus op als het water waarin ze leven verontreinigd is met fecaliën (ontlasting). Landbouwproducten, zoals zacht fruit of sla, kunnen besmet raken door fecaal besmette handen (plukken, inpakken) of via besmet water bij de besproeiing, bemesting of het wassen tijdens de productie of oogst.
Tijdens de voedselbereiding: mensen met een norovirusinfectie, al dan niet met klachten, kunnen het virus overbrengen op oppervlakten of direct op voedsel. Ook kan het virus gemakkelijk na toiletbezoek naar de keuken worden overgebracht als keukenpersoneel niet goed de handen wast.
Het norovirus is zeer stabiel. Na besmetting kan het lang overleven op deurknoppen, handvaten, kranen, handdoeken, snijplanken, broodjes, broodbeleg enzovoorts. Het is alleen weg te krijgen door desinfectie van oppervlakten met een chlooroplossing. Wanneer voedsel besmet is, helpt eigenlijk alleen koken (minimaal 90°C gedurende anderhalf minuut).
Je kunt Norovirussen niet ruiken of zien.
De aanwezigheid van virus op het voedsel leidt ook niet tot bederf.
Alleen in een laboratorium kunnen onderzoekers testen doen, die de aanwezigheid van het virus aantonen.
Bron : Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
ziek door suiker
prebiotica
minder drankprobleem
geestesziektes
vianesse shop
vianesse abonnement
low carb keto
darmproblemen
chlorella
spirulina ebook
klamathalgen
adhd natuurlijk
stop-de-verzuring
antikaterwater
brainmachines
brainactivator
audiostrobe CD's
elanra-ionisatie
fijnstof doodt
lichtwekker
dieper en beter slapen
chiazaden of chiazaad
gezond en slank
soepele gewrichten
pediwell voetroller
zilverstaaf
colloidaal goudwater
ionic silver pulser
optimale gezondheid
sportprestaties
parasietenvrij
dierenwelzijn
vitale duiven
permacultuur
straling en smog
ecosense energie
Algemene Webshop
relaxation antistress
+Colloidaal Zilverwater
+Colloidal Silver
+Kolloidales Silber
+Argent Colloidale
+eerste hulp
+dierenwelzijn
+first aid
+ionic pulser
+zilvermaker
+zilverwatergenerator
+zilverwatermaker
+zilvergenerator
Colloidaal Zilverwater kopen of zelf maken met IonicPulser Zilvermaker of Zilvergenerator en Reserve Electrodes 99.99% Zuiver Zilver --- SARS - MERS - PEDv - NORO - ZIKA - VIRUS