Voordelig Zilverwater aanmaken met Ionic Pulser Standard S

Blauwtong bij schapenkwekerij in Oelegem

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bevestigt woensdag officieel dat bij een schapenkweker in de Antwerpse gemeente Oelegem (bij Ranst) blauwtong is uitgebroken. Het voedselagentschap vergaderde woensdag met de sector. De maatregelen op de Belgische markt veranderen niet.

In België werd sinds 14 december 2006 geen geval van blauwtong meer vastgesteld, maar dinsdag raakte bekend dat het virus vermoedelijk opnieuw is opgedoken bij een schapenkweker in Oelegem.

Geen veranderingen op Belgische markt


Het FAVV bevestigt woensdag dat het wel degelijk om blauwtong gaat. Het voedselagentschap vergaderde woensdagmiddag met de sector van schapenhouders en zette daar de maatregelen uiteen. Op de Belgische markt verandert er niets, de slachtdieren mogen nog steeds verplaatst worden.

Het nieuwe geval van blauwtong heeft wel invloed op de export. Het protocolakkoord met de buurlanden is tijdelijk opgeschort, zegt Geert De Poorter van het FAVV. Dat akkoord voorzag dat er dieren verplaatst mochten worden naar zones die ook kampen met de ziekte, zoals bijvoorbeeld gebieden in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Naar andere zones mag niet worden geëxporteerd.

Voor de verplaatsing van fok- en gebruiksrunderen geldt dat die geëxporteerd mogen worden als ze binnen de 48 uur voor de uitvoer zijn getest en de dieren met insecticiden zijn beschermd tegen muggen.

Vertraagde ontwikkeling

Volgens De Poorter moet nu opnieuw over het akkoord worden onderhandeld. "We gaan proberen om de maatregelen te versoepelen", zegt de woordvoerder. In Duitsland dook de ziekte in juni al op.

Blauwtong is een dierenziekte die enkel voorkomt bij herkauwers, zoals runderen en schapen. Het virus verplaatst zich via een vector (de Culicoïdes mug). Het veroorzaakt zweren in de muil en de neusvleugels en huidaandoeningen ter hoogte van de poten, zodat het dier moeilijk kan eten en bewegen. De ziekte is zelden dodelijk, maar heeft wel economische gevolgen door een vertraagde ontwikkeling van het dier.

Blauwtong is niet besmettelijk voor de mens of voor andere diersoorten. Het eten van dierlijke producten (vlees, melk) levert geen enkel gevaar op voor de consument.

Bron (belga/dm)

We Ship all over Europe

Facebook Hyves Twitter

Zilverwater Zoekers

Aqua Argentum

+Colloidaal Zilverwater
+Colloidal Silver
+Kolloidales Silber
+Argent Colloidale
+eerste hulp
+dierenwelzijn
+first aid
+ionic pulser
+zilvermaker
+zilvergenerator
+zilverwatermaker

Wat zoeken ze bij mens en dier ? Goudgeel Collo´daal Zilverwater +/- 25 ppm.

Colloidaal Zilverwater kopen of zelf maken met IonicPulser Zilvermaker of Zilvergenerator en Reserve Electrodes 99.99% Zuiver Zilver --- SARS - MERS - PEDv - NORO - ZIKA - VIRUS